maandag 13 april 2009

Pasen 2009




Pasen, lente een fijne tijd van het jaar, Al dat frisse groen en dat jonge leven in de natuur, het is mijn favoriete jaargetijde.

Met Pasen wordt hier in Glane altijd veel aandacht besteedt aan tradities. Op Palmpasen wordt er ieder jaar eieren zoeken en eieren gooien georganiseerd voor de kinderen en de jeugd.

En op Paaszaterdag ("stille zaterdag") gaan alle kinderen van het dorp in een huifkar met versnaperingen, hout halen bij de bewoners, en hiermee wordt dan het Paasvuur in een weiland direct aan de Dinkel verder opgebouwd.

Dit is iets waar alle kinderen heel erg naar uitkijken, overal hebben mensen hun snoeihout bewaard en klaargelegd, en de jeugd is heel druk hiermee en werken hard.

Dit jaar is door een paar onverlaten (waarschijnlijk 4 jongens) het paasvuur voortijdig aangestoken. Gelukkig was de brandweer snel ter plaatse en heeft het grootste gedeelte van de paasberg nog kunnen redden. Helaas is ongeveer een kwart voortijdig afgebrand.

Dit is nog nooit eerder gebeurd en er was veel verontwaardiging hierover in het dorp.




Bij de lente horen voor mij ook kikkervisjes, die ik elk jaar in een grote schaal doe op mijn "blauwe"terrasje. Vind het enorm leuk dit leven in die schaal. AL die kleine zwarte kikkervisjes, krioelen door elkaar. En dan na een tijdje die metamorfose, piepkleine kikkertjes..Schattig!!
Hierbij een foto van mijn kikkervisjes erbij.
Voor iedereen een mooi voorjaar gewenst, geniet ervan, want het is weer zo voorbij.



4 opmerkingen:

blondie zei

Hoi Marjon,

Leuke blogpost. Ik had al gehoord van een paasvuur dat vroegtijdig in de fik was gegaan, maar wist niet dat het die van Glane was! Jammer, hoor. Wij gaan elk jaar naar Twekkelo, is ook altijd een mooi paasvuur.

Shanti zei

Ha Catwoman
In Borne waken ze de nacht en de dag voor dat het aangestoken wordt.
Maar inderdaad jammer ook van al het werk van de kids!

Jouke zei

Mooi die tradities is een dorp!
Mooie blogpost ook trouwens. Jij ook heel veel genieten van het voorjaar. Dat hebben we allemaal nodig: voorjaar/lente in Twente!!

yvi23 zei

hoi catwomen,
mooi verhaal!!! en ja ook ik ben een voorjaarsmens. Hoe is het mogelijk dat elk jaar opnieuw dezelfde boom weeeer zo mooi groen wordt, een wonder! Doe dan ook niets liever dan lange wandelingen maken om van al dat mmoois te genieten.

groetjes yvi