"De term Web 2.0 verwijst naar een duidelijk waarneembare trend op het internet, die sterk in betekenis toeneemt. Web 2.0 wordt omschreven als de tweede fase in de ontwikkeling van het World Wide Web. Het gaat over de verandering van een verzameling websites naar een volledig platform voor interactieve webapplicaties voor eindgebruikers op het World Wide Web. Volgens sommigen zullen deze uiteindelijk losstaande lokaal geïnstalleerde software overbodig maken."
Oké, dus dit is waar we ons mee bezig houden bij 23 Dingen. Hoe heb ik het tot nu toe ervaren? Van een aantal Dingen had ik wel eens gehoord, met sommige ook al, soms onbewust, zijdelings wel eens wat mee gedaan. Het meeste was en is toch wel nieuw. Het fenomeen weblog was mij wel bekend, heb ook wel eens wat gelezen, maar zelf had ik nog nooit geblogd. Ik moet zeggen dat ik het wel een leuke bezigheid vind met veel mogelijkheden, zeker als je wat te vertellen hebt. Geen onzin verhalen, zoals je zo heel vaak op b.v. Hyves ziet. Ik denk dan ook dat je een soort van weblog zeker kunt gebruiken in de bieb. Misschien voor een gespecialiseerd onderwerp, discussieplatform, maar ook als een soort logboek voor je collega's. Je zou hierin de gewone dagelijkse dingen kwijt kunnen, maar ook tips of bruikbare zaken voor het werk.
Er zijn zoveel ontwikkelingen gaande in de bibliotheekwereld op allerlei gebied, ik vind dat we daarin niet achter KUNNEN blijven, blijven ontwikkelen. En, hoorde ik de term Web 3.0 al niet ergens vallen? Dan mogen we wel opschieten...
RSS is zeker handig voor veel gebruikte websites en weblogs en reacties hierop. Een soort van eigen startpagina à la Netvibes kan zeker in de bibliotheek nuttig zijn. Ik moet zeggen dat ik daar thuis, privé het minst mee doe, maar misschien komt dat nog.
Het werken met foto's, plaatjes etc. vind ik zelf heel leuk om te doen, en is ook in ons werk toepasbaar op veel gebieden, ook naar leners toe. En vice versa, als klanten de mogelijkheid hebben ook interactief te zijn naar ons als bibliotheek toe.
Die interactie tussen mensen onderling is bij Web 2.0 van wezenlijk belang, het maakt de wereld op een bepaalde manier kleiner, ervaringen uitwisselen etc. Maar persoonlijke contacten blijven natuurlijk het allerbelangrijkst!
Al met al houden die 23 Dingen me lekker bezig op een leuke manier, tot nu toe vond ik het niet moeilijk, en het kost me ook minder tijd dan ik vooraf had gedacht. Ik voel me gedreven en geïnspireerd en ga me de komende week storten op het volgende Ding 10: Del.icio.us (of niet?) Als minpuntje wil ik toch nog even noemen dat ik het wel vervelend vind dat je bijna overal een apart account voor moet aanmaken, het hele proces van aanmelden, bevestigen, wachtwoord etc. Gewoon omslachtig! Maar las ik niet in de krant dat men daar binnenkort ook iets aan wil gaan doen? 1 Account voor diverse Web 2.0 toepassingen? Zou ideaal zijn.....
Als afsluiting nog een tip voor een paar leuke filmpjes van YouTube over bloggen:
6 opmerkingen:
Mooi verhaal.
Mag je nu weer gaan wandelen :-)
Fijn, bedankt hoor Jouke...
Wat ben je al ver. To Blog or Not to Blog swingt lekker.
Je denkt ook helemaal in de bibliotheek sfeer. Heel professioneel vind ik dat.
Ik vond nog wat over het verschil tussen web 2.0 en web 3.0: hier
ik ken bibliotheken die een weblog gebruiken voor de collega's.
allerlei actuele meldingen, nieuwtjes, vak informatie kun je daar op kwijt. Hengelo heeft ook zoiets, zie jij daar het nut van in en verwacht je dat zoiets langer leven is beschoren? dat het zeg maar gereedschap van de bieb zal worden.
Voor Jouke: bedankt voor de info, duidelijk. Zelf had ik ook al e.e.a. over web 3.0 beknopt gelezen.
Voor Han: Het is het proberen waard. Ik weet niet hoe het in Hengelo bevalt... Nu werken we met een schrijfblokje, is ook niet ideaal en erg ouderwets. Wat is er handiger dan bij aanvang van je dienst even zo'n weblog te openen en de laatste meldingen nieuws, tips etc. te bekijken, waar je ook direct naar door kunt linken indien van toepassing. Ik denk dat je ook veel meer collega's bereikt, want als een paar dagen niet geweest bent zijn de blaadjes van het schrijfblokje omgeslagen, en ik vraag me af wie dan nog de oude blaadjes leest. Op een weblog kun je veel meer kwijt, is ook overzichtelijker. Maar is gewoon maar een idee dat bij me opkwam.
Een reactie posten